Понеділок, 06.05.2024, 06:02
Вітаю Вас Гість | RSS

КЗ "Зіньківська публічна бібліотека ім.В.Г.Короленка" виконавчого комітету Зіньківської міської ради

Меню сайта
Наш опрос
Оцініть цей сайт
Всього відповідей: 79
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Наша адреса:
Україна, Полтавська область, м. Зіньків, вул. Соборності 2
тел. 3-10-73
Cайт 

Блог ЗПБ (Головна) 

Е-mail 
zinkivcrb@gmail.com

Сучасна бібліотека


Правовий вісник



Соціокультурна діяльність бібліотек-філій

Головна » 2016 » Травень » 18 » Відзначення Дня Перемоги у бібліотеках-філіалах
16:08
Відзначення Дня Перемоги у бібліотеках-філіалах

Відзначення Дня Перемоги у бібліотеках-філіалах

Щороку в травні ми відзначаємо День Перемоги. Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні 1939-1945 рр. Не щезне в пам'яті людській, не йде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу - його битва, його перемога над фашистами. Не можна забути тих, хто віддав своє життя для щастя інших.

Тематичний вечір «Ніхто не забутий, ніщо не забуте.»

Спільно з сільським будинком культури проведено Великопавлівською біліотекою. Під час вечора звучали пісні воєнних років та вірші про ті трагічні події. Під час окупації на каторжні роботи до Німеччини з села було відправлено 308 чоловік, спалено 115 будівель. Не оминули теми сьогоднішньої війни на сході України. Увазі присутніх, яких на заході було 115 чоловік, представлено виставку –панораму «З пям’яті не стерти чорний день війни»

 

У селі Заїченці пройшов мітинг «Вклонися, мій травню, високим могилам» біля пам’ятника загиблим воїнам, який відкрила голова сільської ради.

У Будинку культури пройшов музичний вечір «Ці пісні співались на війні».

В бібліотеці була організована  книжкова виставка «Вони воювали за Батьківщину» та проведено годину пам’яті «Подвиг ваш безсмертний, пам’ять наша вічна».

          Годину пам'яті серед учнів місцевої школи "Нам не забути голоси, які доносяться з війни" провела Малобудищанська бібліотека-філіал. Бібліотекар розповіла присутнім про історичні події 1939-1945 років, про втрати народів України під час війни, їхню героїчну боротьбу з німецько-фашистськими загарбниками.

 Захід супроводжував перегляд відео та звучання пісень про війну. Всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих під час Другої світової війни.

Присутнім була представлена книжково-ілюстративна виставка " Немеркнуче світло великого подвигу"

А напередодні до Дня пам'яті та примирення в бібліотеці  була проведена сходинка в історію "Минають роки, минають віки, а подвиг житиме вічно". Читачі ознайомилися з історією виникнення цієї дати і про те, що у Великій Британії та країнах Співдружності цей день відзначається як «День Перемоги в Європі», у Вірменії – «День Миру», у Норвегії – «День визволення», у Словаччині – «День перемоги над нацизмом», у США – «День Пам’яті», у Франції – «День Перемоги», у Чехії – «Національний День».   

       Символ  відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги — червоний мак,        гасло -“1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо”.

 До уваги користувачів в бібліотеці була організована викладка літератури "Тільки пам'ять жива"

        

Біля пам’ятника загиблим визволителям у Новоселівці проведено годину пам’яті «Безсмертна велич Перемоги». На захід зібралися учасники бойових дій, діти війни, колишні військові, односельці. Під час хвилини мовчання учні 1-9 класів місцевої школи запалили свічки пам’яті. В бібліотеці було органіізовано книжкову виставку «Тільки пам’ять не сивіє»

4 З 4 по 12 травня користувачі Опішнянської масової бібліотеки-філіалу мали змогу переглянути виставку-інсталяцію "В сірім небі кружляли лелеки, а земля в димовищі війни".

           З нагоди свята у селі Покровське пройшов мітинг – реквієм «Стоять обеліски і на них імена, які вкарбувала навіки війна.» На свято були запрошені ветерани , учасники бойових дій , вдови: Черниш П.С., Піканов В. В. Сукач.Т.П.

З привітальними словами і пошаною до ветеранів виступили: сільський голова Скрипник О.В., директор Покровської загальноосвітньої школи Холоденко І.Я.

З метою ознайомлення жителів з історією Другої світової війни, зі списками полеглих та спогадами покровчан , що вижили, бібліотекарем Бублик Г.Г. була підготовлена книжково-документальна виставка «Подвиг , що залишиться у віках.» , а також проведено  огляд літератури  «Страшне обличчя війни.»

      В Попівській бібліотеці спільно з сільським клубом проведено вечір-зустріч «Священний вогонь обпалює наші серця.»

Запрошені ветерани,учасники бойових дій, вдови: Манченко Іван Никифорович,Рева Ганна Федорівна,Канівець Парасковія Нестерівна. Зі сльозами горя й радості ділилися вони спогадами минулих воєнних років.

Огляд літератури «Війною палала рідна земля» провела бібліотекар Л.Г.Кучер.

Читачі-учні читали вірші про війну і велику Перемогу.  Концертною програмою ветеранів вітали колектив районного будинку культури, «народний»ансамбль сучасної пісні «Сонцедар».

        

Проценківською бібліотекою  спільною зі школою була проведена акція «Привітай ветерана». Бібліотекар та учні школи відвідали ветеранів війни Нестеренка А.А. та Пантаха І.І. і привітали їх із 71-річницею Великої Перемоги. У бібліотеці організована книжкова виставка «Перегортає пам’ять сторінки», а для учнів молодших класів проведено годину пам’яті «Мені дідусь і бабуся розповідала»

           Громада  Удовиченок  зібралася біля пам’ятника воїнам-визволителям у центрі села мітинг –реквієм  "Нам обійшлися дорого дороги, що привели у 45-й, бо заплатили ми за Перемогу сльозами вдів, життям солдатів", підготовлений місцевою школою,  сільським будинком культури, сільською бібліотекою. Розпочався захід панахидою біля пам’ятника,  яку відслужив місцевий священик І.В.Марканич. З вітальними словами звернувся до всіх присутніх сільський голова М.М.Силка. Концертна програма була підготовлена учнями школи. Особливу увагу було приділено єдиному вже ветерану війни-В.Я.Удовиченку. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять полеглих у боях визволителів. Усі бажаючі мали змогу оглянути тематичну книжкову виставку, організовану у сільській бібліотеці "Війною палала рідна земля". Бібліотекар О.Шкицька провела героїко-патріотичну годину для юнацтва "Спасибі солдате за подвиг століть, якому нема і не буде ціни".А днями раніше  у сільській бібліотеці до Дня пам’яті та примирення була  проведена інформаційна година "День пам’яті, надії та примирення».

Шилівською бібліотекою-філіал для учнів початкових класів проведено інформаційну годину «Діти і війна». 

      Бібліотекар Олександра Влох розповіла дітям про страшне лихоліття, яке принесла війна на українську землю, про страждання і голод, які зазнали діти в ті роки. Дуже вразили учнів фотографії дітей, що були вивезені до Німеччини і перебували в концтаборах, зокрема книга В. Літвінова «Поїзд із ночі». Про життя дітей в роки Другої світової війни зачитувались уривки з творів Григора Тютюнника «Климко, «Іван» І. Богомолова,  «Фокус»  М. Стеценка, та ін.. Із періодичних видань діти дізнались  про гіркий хліб війни.

Чимало свят дарує нам весна, 

  Як в рідний дім повернення з дороги. 

 Та є найбільш хвилююча для нас- велична пам'ять Перемоги, - саме такими словами розпочався мітинг біля пам’ятника загиблим воїнам в с.Глинське .Сільський голова Дядечко Б.І. в своєму виступі відмітив, що стільки б   років не відділяло нас від того довгожданого та незабутнього травня 1945 року, але й сьогодні цей день - це хвилюючий  символ героїзму і безприкладної мужності народу, що відстояв мир на землі.       На мітингу ,як вісточки з фронту, пролунали проникливі вірші та пісні ,про війну у виконанні учнів Малобудищанської школи. Сестрички - турчанки, Ібрагімова Діляра та Севара заспівали  українську пісню « День Перемоги». Завершився захід покладанням  квітів до пам’ятника загиблим воїнам.
З 5 по 9 травня 2016 року в Глинській бібліотеці до уваги читачів було  представлено книжкову виставку  «Пам'ять серця, пам'ять сивини. Пам'ять тих, хто не прийшов з війни»

        Власівською бібліотекою проведено годину-реквієм: “І знову вітер травня книгу пам’яті гортає» та акцію «Привітай ветерана».  У бібліотеці оформлено книжкову виставку-пам’ять «Сторінки книг розкажуть про війну» і прес-перегляд: «Війни пекучі сліди».

У с. Першотравневе вечір-реквієм «Страшне обличчя війни» закінчився літературно-музичною композицією «Діти – проти війни, діти – за мир у всьому світі»

        Біля пам’ятників полеглим воїнам, братських могил проведено години пам’яті, мітинги-реквієми «Дякуємо вам за перемогу» (Довжик), «Світи нам пам’ять вічного вогню» (Підозірка), «Боже, Україну храни!» (Ставкове).

У багатьох селах проведено  акції «Постав ветерана у стрій», де діти, онуки та правнуки ветеранів приходили на мітинги з їхніми портретами. 

Переглядів: 1854 | Додав: zinkivcrb | Теги: мітинг, бібліотеках, заходи, дня, відзначення, Району, реквієм, перемоги, філіалах, Зіньківського | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031