Субота, 04.05.2024, 01:48
Вітаю Вас Гість | RSS

КЗ "Зіньківська публічна бібліотека ім.В.Г.Короленка" виконавчого комітету Зіньківської міської ради

Меню сайта
Наш опрос
Оцініть цей сайт
Всього відповідей: 79
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Наша адреса:
Україна, Полтавська область, м. Зіньків, вул. Соборності 2
тел. 3-10-73
Cайт 

Блог ЗПБ (Головна) 

Е-mail 
zinkivcrb@gmail.com

Сучасна бібліотека


Правовий вісник



Соціокультурна діяльність бібліотек-філій

Головна » 2016 » Травень » 17 » Чорнобиль не відходить у минуле…
10:36
Чорнобиль не відходить у минуле…

Чорнобиль не відходить у минуле…

 

Минуло 30 років та страшні події весни 1986-го ранами та хворобами чорнобильців, пусткою Прип’яті, невидимою та від того ще страшнішою небезпекою – неконтрольованим атомом та радіацією пече наші душі Чорнобиль.

Лунає екологічний дзвін. Тривогою та болем наповнені його звуки. Болем за нашу землю, яку зрошують смертоносні кислотні дощі, за отруєні хімічними відходами ріки, за небо з озоновими дірами, за вирубані ліси. Тривогою — за майбутнє життя.

            Стогне дзвін. Та найгіркішими нотами звучать у ньому голоси Чорнобиля, катастрофи, яка ніколи не зітреться з людської історії, не згасне у віках.

      26 квітня! В пам’яті українського народу це день чорнобильського лиха, болю, суму і забути це й викреслити із нашої пам’яті – неможливо. До сумнозвісної дати в історії нашої держави в бібліотеках системи було проведено цикл масових заходів.

Акція «Чорнобиль. Вічний біль» у Зіньківській центральній районній бібліотеці почалася відкриттям у фойє бібліотеки фотогалереї подій у зоні Чорнорбильської АЕС.

У читальному залі ЦРБ до уваги всіх бажаючих були запропоновані книжкові виставки «Дзвони Чорнобиля кличуть» та «Зіньківчани – ліквідатори аварії на ЧАЕС».

Акція продовжилася вечором-реквіємом «Сльоза омиває душу». На нього зібралися зіньківчани-учасники ліквідації аварії на ЧАЕС С.Івко, В.Бублик, В.Тамаря, колишнівй працівник райвійськкомату, майор у відставці М.Кандзюба, вчитель історії, краєзнавець Л.Літвішко, голова районної ради ветеранів, поет В.Прислонський, учні Аграрного ліцею.

             З хвилюванням, але з відчуттям гідності про виконаний   обов’язок перед Батьківщиною, своїм народом, рідними, батьками, дітьми згадували  події  30-літньої давності  зіньківчани, ліквідатори аварії на ЧАЕС. Розповіді супроводжувалися відеопоказом  подій, які відбувалися на ЧАЕС у далекому 1986 році.  Л.Літвішко розповідала про те, як було написано та видано книгу про земляків – чорнобильців.

            Поетичне слово про Чорнобиль і чорнобильців прозвучало від В.Прислонського.

            Від учнів Зіньківського аграрного ліцею, в знак поваги і вдячності  за врятоване їм і наступним поколінням життя, чорнобильцям-землякам були подаровані весняні квіти.

            Музичний супровід заходу забезпечували учні та викладачі Зіньківської дитячої музичної школи.

Завершилася акція проведенням флеш-мобу біля міського пам’ятника героям-ліквідаторам  за участю учнів Зіньківської СШ І-ІІІ ст.. №1, користувачів Зіньківської ЦРБ, під час якого під прапором України діти демонстрували власні малюнки, присвячені чорнобильській тематиці.

 

 

 

 

 

 

У районній дитячій бібліотеці для учнів 6-7  класів було проведено бесіду біля книжкової виставки «Чи знаєш ти світе, як сиво ридає полин...» та вечір-реквієм «Смерч атома весною дзвінкою нежданно ввірвався в наше життя».

Перегляд літератури «Обпалені зорею Полин» та книжкову виставку «Чорна трагедія на кольоровій землі" було організовано  Опішнянською сільською бібліотекою. З представленими матеріалами ознайомились ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, рідні ліквідаторів, вдови, учні, жителі та гості  селища. Ліквідатор аварії на ЧАЕС І.Гнатенко поділився спогадами про роботу на АЕС.

 

 

 

 

В Малобудищанській сільській бібліотеці відбулася  година пам’яті  «Дзвони Чорнобиля стогоном будять, щоб від нещастя весь світ вберегти», яка була підготовлена та проведена спільно з Глинським сільським клубом та Глинською бібліотекою-філіалом, на яку зібралися жителі села та учні школи. На захід були запрошені  учасник ліквідації аварії на ЧАЕС, односельчанин О.Орлов та вдови і діти померлих  ліквідаторів аварії.

            Учасники заходу переглянули уривки з фільмів про Чорнобильську катастрофу, 30-ти кілометрову зону відчуження, ліквідаторів, які працювали в найбільш небезпечних зонах, про переселенців, уражених чорнобильською бідою, лунали вірші про Чорнобиль у виконанні учнів Малобудищанської школи.

Зі словами вдячності до героїв-ліквідаторів, членів їхніх сімей виступили депутат Зіньківської районної ради, директор Малобудищанської школи Л.Коляда та сільський голова Б.Дядечко. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять про померлих  односельців-чорнобильців та запалили свічку пам’яті. По закінченню заходу присутні мали змогу ознайомитися з книжковими виставками: «Чорнобиль: Трагедія. Подвиг. Пам’ять.», «Чорнобиль: і сум, і біль».

 

 

 

 

 

 

 

Бірківською  сільською бібліотекою було проведено  вечір-реквієм  «Минулого  часу  Чорнобиль  не має, гірчить на вустах, болем серце стискає» за участі учнів 10-11 класів, односельців, ліквідаторів аварії. Сільським бібліотекарем була організована книжкова  виставка «Трагедія, яку не забути», представлений огляд літератури «Чорнобильська тема у творчості українських письменників». Завершився  вечір переглядом документального фільму «Чорнобиль не має минулого. Чорнобиль… Трагедія…Пам’ять…».

       Годину пам’яті «Біль Чорнобиля не згасне» для  учнів   Артелярщинської  ЗОШ   І – ІІ ст.  було  проведено  Артелярщинською бібліотекою-філіалом. Учні  8  класу, користувачі бібліотеки  Д.Руденко  та  А.Ткаленко  ознайомили  присутніх  із  подіями  тридцятилітньої  давнини. Про  ті  чорні дні читала  вірші  К.Іщенко.  Бібліотекар представила  виставку-пам’ять «Як вічна  рана цей  страшний  Чорнобиль».

Запрошені  на  захід    учасники  ліквідації  аварії   С.Саєнко  та  В.Ткаленко  ділилися  спогадами  про перебування  в  зоні Чорнобильської  АЕС.

         Сільський  голова  С.Манойло подякувала  ліквідаторам  за  виконаний  обов’язок  перед  людством, перед  державою. Діти  привітали  ліквідаторів  квітами.

            Година пам'яті "Чорна спадщина Чорнобиля" за участю ліквідаторів аварії-односельців О.Кравченка, А.Наріжного та вдів ліквідаторів - Г.Пиляй, Н.Свириденко пройшла в Бобрівницькій сільській бібліотеці. Під час заходу учасникам був представлений прес-перегляд «Чорний біль і скорбота України».

            Власівською бібліотекою-філією для широкого кола читачів було організовано книжкову виставку-пам'ять: «Чорнобиль – біль  моєї Батьківщини», проведено експрес-інформацію «Смерч атома чорний весною дзвінкою неждано ввірвався у наше життя», для учнів 1-4 класу годину пам’яті «Чорнобиль – рана незагойна», а для учнів 5-9 класів разом з вчителем місцевої школи Лютик О.М. проведено годину-спомин «Чорнобиль: від мирного атому до катастрофи».

            Сторінками пам’яті про Чорнобильське лихо подорожували й учасники години-реквієму «Хай не повториться горе Чорнобиля, лихо людської біди», проведеної Волошківською бібліотекою.

Вшанували квітами та словами щирої подяки за врятоване майбуття ліквідаторів аварії села Велика Павлівка М.Паламаренка, Г.Крамаренка, В.Фенька, О.Гусака, С.Сухораду, В.Загору, І.Бондаря в ході проведення години скорботи і пам’яті «Трагедія і подвиг незабутні», підготовленої бібліотекарями сільської бібліотеки спільно з сільським будинком культури. Всі бажаючі мали змогу переглянути книжкову виставку «Чорнобиль - зболена душа народу» та ознайомитися з літературою про ту страшну трагедію.

           Про трагічні сторінки Чорнобиля згадували у своїх виступах В.Іванов та В.Канава під час проведення  години пам'яті «Гіркий чорнобильський полин», підготовленої бібліотекарем Кирило-Ганнівської бібліотеки спільно з сільським будинком культури та школою. В бібліотеці функціонувала тематична виставка літератури «Залишився в пам'яті в кожного з нас як вічна рана, цей страшний Чорнобиль».

 

 

 

 

 

 

Поетичну сторінку подіям тридцятирічної давнини присвятили учні Комсомольської з/о школи, які взяли участь у проведенні вечора-спомину «Дзвони Чорнобиля», який пройшов у Комсомольській сільській бібліотеці.

 

 

Болючими рядками проникали у серце кожного учасника заходу віршовані рядки у виконанні учнів Лютенськобудищанської школи під час години-реквієму «Чорнобиля гіркий полин».

Бібліотекар сільської бібліотеки розповіла про події, які сталися в той далекий квітень на атомній станції в Чорнобилі, ознайомила присутніх з літературою, представленою на книжковій виставці «Чорнобиль: гіркий спомин, вічний біль». Згадали імена героїв-пожежників, які першими прийняли жорстокий удар ядерної катастрофи. Ознайомилися зі спогадами  односельчан, які брали участь у ліквідації наслідків цієї страшної аварії, про той важкий період в їх житті.

Сподівання на те, що кожен, хто прийшов на вечір-реквієм «Дзвони Чорнобиля – дзвони печалі», назавжди запам’ятають імена земляків, які ціною власного здоров’я, своїм життям заплатили за наше чисте сьогодення, висловила бібліотекар Новоселівської бібліотеки, яка підготувала цей вечір спільно з сільським клубом. Урок-реквієм «Обпалені зорею Полин» бібліотекою спільно з вчителем школи Є.Матяшевським було проведено для учнів 1-9 класів.

Відновлюючи в людській пам’яті події Чорнобильської катастрофи, спільно з бібліотекарем  Пишненківської з/о школи Пишненківською сільською бібліотекою було проведено вечір-вшанування «Минулого часу Чорнобиль не має, гірчить на вустах, болем  серце стискає».

 «Ми зібралися, щоб ще раз згадати, осмислити і усвідомити масштаби тих трагічних подій, пом’янути тих, хто першим вступив у двобій з полум’ям та радіаційним лихом і ціною свого життя та здоров’я врятував світ», - наголосив у своєму виступі запрошений на вечір сільський голова В.Шум.

Зацікавила присутніх книжкова виставка «Осліпли очі України в сльозах Чорнобильських дощів». 

Зустріч з ліквідаторами аварії на ЧАЕС «Ви смерть приборкати зуміли на тім  останнім рубежі» пройшла в Покровській бібліотеці-філії. На зустрічі виступили сільський голова О.Скрипник, ліквідатори аварії І.Кольчик  та І.Покотило.

 

 

 

В Попівській бібліотеці проведено годину-спомин «Смерч атома чорний весною дзвінкою неждано ввірвався у наше життя», під час якої присутні ознайомилися з книжковою виставкою «Гіркий день нашої історії», послухали розповідь бібліотекаря про героїзм пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, земляків-ліквідаторів П.Кононенка та М.Шрама, хвилиною мовчання вшанували пам’ять померлих від наслідків страшної катастрофи. В.Даценко прочитав вірш  «Спогад» Г.Крутька (поета з с.Тарасівка).  

Вечір-спогад «Чорнобиль – це біль України»пройшов у Тарасівській бібліотеці-філії. Місцевий поет Г.Крутько прочитав власні вірші «Спогад» та «Той чорний біль твій, Україно». Учениця 9 класу Д.Харитонова подякувала всім, хто життя віддав за долю дітей.  Інсценізацію вірша  В.Бугріма «Чорнобиль-трава» представили А.Жук та С.Пиляй – учні Тарасівської школи. Згадали односельців – учасників ліквідації аварії, а спогадами про весну 1986-го поділилися учасник ліквідації аварії І.Пастернак та Л.Верес – переселенка із забрудненої зони.

Шилівською бібліотекою спільно з школою було проведено для учнів 9 класу годину пам'яті «Чорнобиль! Ти у моїй крові!».   Вчителька зарубіжної літератури Т.Кривобік у вступному слові наголосила на тому, яке страшне, жахливе лихо принесла катастрофа Україні та  всьому світові. Вірші, присвячені мужності чорнобильських вогнеборців читали учні І.Влох, І.Ткачик, В.Іщенко, І.Мороз, Ю.Сивокінь, В.Їжаченко. Виступ  бібліотекаря був присвячений ліквідаторам-землякам.  

            Урок-реквієм «Чорнобиль очима сьогодення. 30 років потому» в центрі с.Дейкалівка було проведено бібліотекарем сільської бібліотеки. Фото та матеріали, тих, хто відвідав у травні 2015-го Чорнобильську зону  - односельчан А.Фастовець А. та О.Бражник, вражали учасників заходу своєю гіркою правдою сьогодення. «Чи варто туди їхати? Однозначно! Бо з моменту в’їзду на території ЧАЕС змінюється все: світогляд, думки, сприйняття себе у цьому світі…» Такі враження тих, хто побачив Чорнобиль сьогодні на власні очі.

Для дошкільнят та учнів 1-4 класів була проведена інформаційна година та книжкова виставка «Популяція тварин в Чорнобилі».

Викладки літератури, години-спомини, експрес-інформації, вечори-реквієми, вечори-спогади «Чорнобиль гірким спомином стукає в наші серця», «Чорнобиль: від мирного атому до катастрофи», «Чорнобиля дзвін – це печаль і журба, за тими він б’є, кого вже нема» були організовані та проведені у Батьківській, Романівській, Підозірківській, Глинській, Проценківській, Ступківській, Ставківській, Довжицькій, Високівській бібліотеках-філіалах.

 

 

  

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 609 | Додав: zinkivcrb | Теги: Зіньківсього, Чорнобиль, філій, в минуле, Району, відзначення, заходи, не, відходить, бібліотек | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031